Sosyal Medya

Gestalt Terapi

Gestalt Terapi

Gestalt kelimesi terapi anlamında kişinin bütünleşmesi, eksik hissedilen, sonuçlanmamış yönlerin anlamlı biçimde yeniden oluşturulup, tamamlanmasıdır. 

Almanca biçim, tamamlanma, bütünleşme anlamlarına gelen gestalt kelimesi terapi anlamında kişinin bütünleşmesi, eksik hissedilen, sonuçlanmamış yönlerin anlamlı biçimde yeniden oluşturulup, tamamlanmasıdır. Fritz Perls, gestalt terapinin kurucusudur.

İnsanlar kendini gerçekleştirme eğilimiyle doğmakta, değişik sosyal baskılar bunu engellemektedir. Birey toplumla uyum uğruna kendi iç dünyasında ne olup bittiğini, dış çevrenin iç dünyasını nasıl etkileiğini görmezden gelmeye çalışmakta, duygu ve düşüncelerini bastırmaktadır.

Farkındalık bilincinde olmayan insanların duygu, düşünce ve davranışları üzerinde denetim ve seçimleri olamaz. Bu kişiler alışkanlıklarının esaretinden kurtulduğunda seçeneklerin farkına varır, koşullanmaların etkisinde kalmadan bilinçli seçimini yapar, kendi sorumluluğu altında hareket etmeye başlar.

Gestalt terapide terapist ile danışan arasında usta çırak ilişkisi vardır. Terapist danışanı bilinçlendirmeye çalışır. Psikoterapinin amaçlarından biri kişinin duygu, düşünce, konuşma ve davranışlarından her koşulda sorumlu olduğunu, bunları yapmasının kendi tercihi olduğunu öğrenmesidir. Seçimler sorumlulukları getirir. Sorumluluktan kaçan danışana yardım etmek mümkün değildir.

Gestalt terapide danışanın belli bir sorununu çözmek hedeflenmez. Amaç bireyin kendisini etkileyen içsel ve dışsal faktörlerin farkına varmasını sağlamaktır. Birey sorunlarının farkına vardığında, çözüm yollarını zaten kendisi bulacaktır.

Davranışçı terapi

Davranışçı terapide, öğrenme kavramlarından yararlanılarak bireyin şikayetçi olduğu davranış bozukluğu giderilmeye çalışılır.

Davranışçı terapide altta yatan psikolojik neden hiç dikkate alınmadan doğrudan sorunlu davranış tedavi edilmeye çalışılır. Örneğin, alkolizm tedavisinde amaç alkol içme davranışını ortadan kaldırmak, yerine spor gibi olumlu bir davranışı oturtmaktır.

1960’ lı yıllardan itibaren bilişsel psikoloji ve davranışçı psikoloji kavramlarını kaynaştıran bilişsel davranış terapisi, Albert Ellis önderliğinde psikiyatri dünyasına girmiştir.

Fobi tedavilerinde etkinliği açık olan sistematik duyarsızlaştırma tekniği davranışçı terapinin en önemli yöntemlerindendir. Sistematik duyarsızlaştırma tekniğinde bireyin en az korktuğu, kaygılandığı durumda gevşeyip, rahatlamasına yönelik uygulamalarla başlanarak kademe kademe en korkutucu duruma çıkılır.

Sosyal becerileri geliştirmeyi hedefleyen, kendine güvenli davranış eğitimi de davranışçı terapide sıklıkla kullanılır. Belirli bir davranışın alıştırmalarla tekrar edilerek öğrenilmesidir.

Örnek göstererek yapılan alıştırmalar da fobi tedavilerinde etkindir. Köpekten korkan bir çocuğa, köpekle oynayan çocukları göstermek, sonraki aşamada da köpeğe yaklaştırmak bir davranış terapisidir.

Ödülleme, kendini denetleme ve biyobildirim tekniklerini içeren edimsel koşullama yöntemleri de sigara alışkanlığı, alkol alışkanlığı, yeme bozuklukları, kekeleme, çalma alışkanlığı gibi durumlarda psikiyatristlerce sıklıkla tercih edilen davranış terapisi yöntemleridir.

Bilişsel Davranış Terapisi

İnsanın içinden kendine söylediği düşünceler onun davranışlarını ve kendini nasıl hissedeceğini doğrudan etkilemektedir. Bundan yola çıkan bilişsel davranış terapisi bireyin kendisiyle ilgili olumsuz duygu ve düşüncelerini öğrenip, onların kaybolmasını sağlayıp, yerine olumlu düşünceler yerleştirmeyi hedefler.

Benlik bilincinin temeli olan “Ben elinden geldiğince çalışkan, dürüst, samimi, sorumlu bir insanım” duygusunu danışana vermek bilişsel davranışçı terapinin özüdür.

Grup Terapisi

Bireysel terapiye göre ekonomik oluşu nedeniyle öne çıkan grup terapisinde psikoanalitik, danışan merkezli terapi, Gestalt terapi, etkileşim grupları ve davranış terapileri uygulanabilmektedir.

Bireylerin aynı sorunla yalnız kendilerinin boğuşmadığını, yalnız olmadıklarını görmelerini sağlaması, grup üyelerinin birbirlerine destek olmaları, günlük yaşam sorunlarını paylaşıp, destek alabilecekleri bir ortam bulmaları ve açık iletişimi kolaylaştırması gibi faktörler grup terapisinin avantajlarıdır.

Yukarıda temel psikoterapi yöntemlerini özetledik. Bunlardan ilham alan, özünde aynı hedefe varan yüzlerce psikoterapi yöntemi olduğunu söyleyebiliriz.

Son yıllarda bütünleştirilmiş psikoterapiler, eklektik yaklaşımlar öne çıkmaktadır. Burada amaç, kişinin davranış sorununu, duygusal problemini, bireyin gereksinmesini ön planda tutarak en hızlı ve etkin sonucu almaktır.

Antalya psikiyatri ve psikoterapi merkezi olarak biz, temel psikoterapi yöntemleri yanında sıklıkla bütünleyici psikoterapiyi tercih ediyoruz.

Etik ve bilimsel psikoterapi yöntemlerinden yararlanmak için Antalya psikiyatri ve psikoterapi merkezimizin uzman psikiyatrist ve psikoterapist ekibini tercih edebilirsiniz.

Kaynak: http://www.antalyapsikiyatrist.com/bireysel-terapi/psikoterapi-yontemleri