Fitoterapi - Bitkilerle Tedavi

Bitkiler ile Tedavi anlamına gelen Fitoterapi terimi yunancadan gelir ve kelime karşılığı: phyton = bitki, therapeia = hizmet etmek, iyileştirmek, tedavi etmektir.
Türkçeye Bitkiler ile Tedavi olarak çevirebilecegimiz Fitoterapi terimi yunancadan gelir ve kelime karşılığı: phyton = bitki, therapeia = hizmet etmek, iyileştirmek, tedavi etmektir.
Fitoterapi; bitkilerin tamamı veya bazı bölümleri kullanılarak hazırlanmış doğal ilaçlarla hastalıkları önlemeyi ve tedavi etmeyi amaç edinen, insanlık tarihinin bilinen en eski doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Bu amaçla kullanılan bitkilere de şifalı bitkiler denmektedir.
Bitkileri, insanlar tarih boyunca en önemli besin maddesi olarak tercih etmişlerdir. Bunun yanında bütün kıta ve kültürlerde insanlar hastalıklarını tedavi etmek için şifalı bitkileri kullanmışlardır. Bitkilerle tedavinin insanlık tarihi kadar eski ve köklü olduğunu söyleyebiliriz.
Şifalı bitkilerin ve bitkisel ilaçların kullanımı eski kültürlerde kuşaktan kuşağa özenle aktarılan bir zanaat olarak algılanıyor ve özenle korunuyordu. Bu tedavi şeklinde bitkilerin yumuşak etki şekli benimseniyor ve sabırla hastalığın iyilesmesi bekleniyordu. Bazı değişime uğramamış yerli kültürlerde bu zanaat hala devam ettirilse de, son zamanlarda sözümona modern tıp fitoterapiyi, hızlılığı ve keskinliğiyle -diğer endüstriyel gelişmeler gibi- sözde önemsiz hale getirdi. Fakat özellikle ortadoks tıbbın da çözemediği kronik hastalıkların tedavisinde gösterdiği başarı ile fitoterapi‚ modern ve tercih edilen bir Dogal Tıbbın en önemli tedavi yöntemlerinden biri olarak tekrar hak ettiği yere gelmiştir.
Fitoterapi Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Homeopati gibi onay gören bir tedavi yöntemidir. Avrupa’da özellikle de Almanya’da bitki drogları oldukça yaygınlaşmış ve hatta bizim terkip edilmek üzere üzere verdiğimiz çay reçetesini kabul eden eczanelerde, yaklaşık 500 çeşit tüm dünyadan getirilen bitki drogu satışa hazır bulunuyor.
Bitkileri ve bitkisel ilaçları insan hastalıklarının tedavisinde kullanmak için detaylı bir fitoterapi eğitiminin yanında temelli bir anatomi, fizyoloji ve pataloji eğitimi almış olmak gerekiyor. Almanya’da bu Fitoterapi mesleğinin icrası devlet tıp sınavını kazanmış Doğal Tıp Uzmanlarına ve Hekimlere hak olarak verilmektedir.Her iki meslek grubunun Fitoterapi Eğitimi (Bitki Şifa Bilimi) almış olmaları gerekmektedir.
Kaynak: http://www.sadumankaraca.com/