Namaz Terapisi

Namaz; dua, ibadet ve saygı kelimelerinden türemiştir. Müslüman olan kişiler, kendi kültürlerine göre farklı şekillerde namaz kılabilmektedirler.
Kelime anlamı olarak Arapça kökenli olan namaz; dua, ibadet ve saygı kelimelerinden türemiştir. Müslüman olan kişiler, kendi kültürlerine göre farklı şekillerde namaz kılabilmektedirler.
Tüm Müslümanlar genellikle aynı ve ortak dilde yani Arapça olarak namaz kılmaktadırlar.Müslümanlar günde 5 vakit olmak üzere her gün namaz kılmaktadırlar. İslamın 5 şartından biri olan namaz, her gün, sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak şeklinde günde beş defa yerine getirilmektedir.Namaz, hem fiziksel hem mental hem de ruhsal olarak ve etrafla konuşulmadan yapılan bir ibadettir. Namaz kılmadan önce temiz su ile abdest alan Müslümanlar, yine temiz olan bir mekanda, kıbleye yani Mekke’ye doğru dönerek namazlarını kılmaktadırlar.
Namaza başlamadan önce ayakta dua şeklinde niyet edildikten sonra, yine ayakta olmak üzere namaza başlanmaktadır. Daha sonra namaz kılma işlemi, eğilerek (rüku), ayakta durarak (kıyam), yere oturur vaziyet eğilerek (secde) ve oturarak devam etmektedir.
Namaz kılınırken yapılan bu hareketler sırasında aynı zamanda dua edilmektedir ve Kuran-ı Kerim’den bazı ayetler okunmaktadır.
İslamiyet inancına göre, Müslüman olan herkes, ergenliğe girmiş olan gençler, akıl sağlığı yerinde olanlar, namaz kılmaya engel olacak herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan kişiler dinen namaz kılmak zorundadır.
Bunun dışında, regl dönemindeki kadınlar ve doğum sonrasında yaklaşık 40 gün süren loğusa dönemindeki kadınların namaz kılması ve sonrasında kılamadıkları bu namazlarını kaza etmesi gibi bir zorunluluk söz konusu değildir.
Namazın Sağlığa Faydaları Nelerdir
Namaz, hem fiziksel hem de mental ve ruhsal olarak yapılan bir ibadet olduğu için, sağlığa olan faydaları sadece tek yönlü değildir. Namaz kılmak, fiziksel bir ibadet olduğu için, vücut uzuvlarının aktif şekilde kullanılması şeklinde yapılmaktadır.
Ayakta, eğilerek ve oturmak sureti ile gerçekleştirilen namaz, kemik ve kas sağlığını desteklemekte ve korumaktadır. Namaz, kemiklerin eklem yerlerinin daha sağlıklı olmasını sağladığı gibi, kalp sağlığını da desteklemektedir.
Namaz kılan kişiler günde düzenli olarak beş defa hareket halinde oldukları için, karaciğer, mide ve böbrek sağlıkları açısından avantajlıdırlar. Namaz, arınma ve rahatlatma yani bir nevi meditasyon gibi etki göstererek, daha stressiz ve mutlu hissetmenize yardımcı olacaktır. Dolaşım sistemini ve nefes kontrolünü düzenleyen namaz, akciğer ve timüs sağlığını korur. Bunların yanı sıra namaz, kilo kontrolüne yardımcı olur ve obeziteye karşı koruyucu etki gösterir.
Namaz, vücudun anabolik ve katabolik süreçlerini düzenlemeye yardımcı olmaktadırve beyin sağlığını korumaktadır. Tüm bunlara ek olarak namaz, tansiyonu düzenler, kontrol eder ve kardiovaskuler sağlığı korur.